От дегенерация на макулата като актрисата в момента страдат над 200 млн. души в света,

...
От дегенерация на макулата като актрисата в момента страдат над 200 млн. души в света,
Коментари Харесай

Джуди Денч съвсем не вижда, търси техника да й чете сценариите

От дегенерация на макулата като актрисата в момента страдат над 200 млн. души в света, а до 2040 година се очаква те да станат 300 млн. Препоръчват да се носят тъмни очила, да се ограничи зрителното натоварване, да се следва определена диета и да не се пуши
“Намираш метод – по този начин грандамата на английската актьорска колегия Джуди Денч изясни преди две години по какъв начин се оправя с ускоряващата се загуба на зрение. – Не е невероятно да успееш да преодолееш нещата, които намираш за доста сложни ”.

88-годишната актриса, известна с невероятната си продуктивност и воля, цели 12 година страда от напреднала недъгавост на макулата, обвързвана с възрастта (МДСВ) – заболяване на очите, което води до загуба на зрението.

През 2021 година в изявление тя звучеше оптимистично. Каза, че е мъчно да вижда буквите на сюжетите, само че сътрудници и другари, измежду които Кенет Брана, ги четат, до момента в който ги запомни буквално. Те я ориентирали и за придвижването по сцената и снимачната площадка. “Надявам се да не им стане досадно да ми оказват помощ ”, пошегува се тогава театралната и кино звезда.
Изглежда, това време към този момент е пристигнало, тъй като тия дни Денч разгласи, че търси съвременна техника, която освен да чете и повтаря репликите, само че и да разказва къде се намират те на страницата. “Имам мощна фотографска памет. Много елементарно усвоявам и помня дълго. Ей в този момент мога да издекламират цялата “Дванадесета нощ ”, сподели тя.

“Става ми невероятно да играя ”, призна обаче актрисата с 65-годишна кариера – имитация, която мнозина изтълкуваха като знак, че напуща сцената. Но дали е по този начин? Фактът, че търси машина, приказва, че несъмнено ще я забележим в още някой и различен филм. В момента пламенно популяризира последния – “Алилуя ”.
Дегенерацията на макулата е най-честата причина за прогресивна загуба на естественото зрение, което се демонстрира при 90% от хората с тази болест. Тя е

известна още като болест на жълтите петна,
тъй като визира част от окото, известна като макула или жълто леке на ретината. При това увреждане, постоянно свързвано с възрастта, настава прогресивна загуба на рецепторни кафези в жълтото леке – тази част от ретината, която дава отговор за централното зрение. У хората с този синдром то е замъглено или затъмнено, а в напреднала фаза съвсем се губи, въпреки и да не води до тотална слепота. Пациентите стартират да разграничават, и то неразбираемо, единствено очертанията на предметите. Повечето виждат задоволително, с цел да се обслужват сами, само че не и да карат, пишат, четат, гледат телевизия и прочие

Сред признаците при недъгавост на макулата с изключение на замъглено виждане са загуба за вярно чувство на цветовете, деформиране на вършиме линии, губене на редове при четене, тъмни, сиви или бели петна в центъра на зрителното поле. Те не са гаранция, че сте заболели, само че алармират, че би трябвало да се прегледате.

Болестта не е лечима и зрението не се възвръща, само че е допустимо напредването да се забави. Офталмолозите предписват антиоксиданти, цинк, селен, мед, лутеин, както и витамини А, С, Е. Препоръчват също да се носят тъмни очила, да се ограничи зрителното натоварване, да се следва избрана диета и да не се пуши. Има и лечения като лазерно лекуване, вътреочни лещи и нови медикаменти, които обаче не връщат зрението.

Макулната недъгавост нормално се демонстрира на 60-65 година, само че може да порази още на 50-55 година В това отношение Джуди Денч е щастливка. Поставят диагнозата през 2012 година, когато е 77-годишна. Макар че не стопира да играе в киното и театъра, тя понякога споделя с феновете си проблемите си с очите.

Пет години след диагнозата афишира, че през 2017 година е спряла да кара

“Това бе травматичен, ужасяващ миг в живота ми. Но знаех, че в случай че седна на кормилото, може да убия някого ”, споделя актрисата.

Джуди стартира да отминава познатите си и би трябвало да се приближи доста, с цел да ги разпознае. В изявление за сп. Saga тя споделя по какъв начин прекарала половин час на пода, откакто се спънала в килима в къщата си в Съри. А на публична вечеря със звезди пита колегата си в живота, еколога Дейвид Милс, какво са поставили в чинията. Задава въпроса има ли потребност от нарязване. “Отговори утвърдително и го помолих: “Би ли го направил? ”. Той отряза и ми подаде нещо на вилица, което изядох ”, споделя звездата с известното си възприятие за комизъм.

Доскоро тя не искаше да се съобщи и не мислеше за риска от ослепяване.

След 2012 година направи дузини филми и взе участие в още толкоз пиеси. Преди 7 години татуира на китката си известната мъдрост на Хораций Carpe diem – Хвани момента. А през 2021 година сподели пред в. “Гардиан ”: „ В съзнанието си още съм стройна, висока метър и осемдесет и на към 39 ”.

Но не щеш ли сюжетите към този момент се опират, въпреки че в живота си е прочела стотици. Джуди Денч прави първи крачки в специалността през 1957 година В Шекспировия спектакъл играе Офелия, Жулиета, лейди Макбет. Влиза в трупата на лондонския Кралски народен спектакъл. Световна популярност в киното печели с ролята на M - шефката на суперагента Джеймс Бонд, оглавяваща английското външно разузнаване MI6.

Прочутата британка от чаровната зодия Стрелец
има 7 номинации за “Оскар ”,

само че печели един с 8-минутната роля на кралица Елизабет I

във кино лентата “Влюбеният Шекспир ”. Много критици я дефинират като най-хубавата актриса на своето време, а в британския език се появи дума dench със значение чудесно, готино, написа уеб сайтът “Българи в Лондон ”.
Наградите са сложни за броене – 10 оценки БАФТА, 7 – “Лорънс Оливие ”, две “Златен глобус ”, една “Тони ”. През 1970 година става офицер на Ордена на Британската империя, а през 1988 година кралица Елизабет II я вкарва в рицарско звание и тя става Дама на Ордена на Британската империя. Твърди се, че е близка другарка на кралицата консорт Камила.
1971 година 37-годишната Денч се омъжва за английския артист Майкъл Уилямс, който през 2001 година умира от рак. От него актрисата има една щерка, въпреки да твърди, че желала 6 деца. През 2010 година стартира връзка с Дейвид Милс, която продължава до през днешния ден.

От очната болест МДСВ сега страдат над 200 млн. души в света, а до 2040 година се чака те да станат 300 млн. Макар че не е известно какво тъкмо провокира дегенерацията, лекарите я свързват с аргументи като тютюнопушене, високо кръвно налягане, наднормено тегло.

Особено рисков е наследственият фактор

и точно подобен е казусът на Джуди Денч. Навремето майка губи зрението си по същата причина. Голямата грижа на актрисата в този момент е дъщерята Тара, която постоянно върви на контролни прегледи, а майката с боязън чака присъдата на офталмолога.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР